Μύθοι για την διακόσμηση που πρέπει να ξεπεράσεις

Κατά καιρούς ακούμε πολλές απόψεις για τη σωστή διακόσμηση του χώρου, άλλοτε αλήθεια, άλλοτε όχι. Πόσες φορές πηγαίνοντας σε ένα κατάστημα με είδη χώρου, μας έχουν πλησιάσει οι ειδικοί του επαγγέλματος για να μας δώσουν συμβουλές για τα χρώματα που “απαγορεύεται” να χρησιμοποιήσουμε στους τοίχους, για το συνδυασμό των επίπλων και τα διακοσμητικά τοίχου. Πάμε να δούμε, λοιπόν, μερικούς μύθους για τη διαμόρφωση και διακόσμηση του χώρου μας, που μπορεί να μας σώσουν.

Το συνηθέστερο που ακούμε, φυσικά, είναι ότι το λευκό είναι ένα χρώμα μονότονο και ψυχρό και ότι δεν έχει την ένταση που “απαιτείται” για να δώσουμε ζωντάνια στο δωμάτιο. Ωστόσο, δεν πρέπει να λησμονούμε με αυτή την θεωρία. Αντιθέτως, το λευκό είναι ένα χρώμα που ταιριάζει με όλα και μαζί με το μαύρο είναι αυτά που θα αναδείξουν τον μινιμαλισμό και την κομψότητα. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι κανόνας είναι το ταβάνι σε κάθε περίπτωση να είναι λευκό. Σαφώς, υπάρχουν πολλές και πρωτότυπες τεχνικές.

Όσον αφορά τα έπιπλα λέγεται ότι πρέπει να είναι όλα το ίδιο ακριβώς χρώμα και ότι το ξύλο να είναι οπωσδήποτε ίδιας ποιότητας. Πρόκειται για συντηρητικές απόψεις που δεν έχουν βάση, καθώς όλο και πιο σύγχρονοι μέθοδοι διακόσμησης κάνουν την εμφάνιση τους, στυλ που χαρακτηρίζονται από τον “θόρυβο” και την έντονη πληροφορία (π.χ. Country style), αναδεικνύουν την ποικιλότητα και την εναλλακτικότητα. Γι' αυτό, μύθος είναι και ότι τα ράφια δημιουργούν χάος και “γεμίζουν υπερβολικά τον χώρο. Αντίθετα, δίνουν μία άλλη ιδιαίτερη, πιο “σοφιστική” αισθητική. Στο ίδιο μήκος κύματος θα τοποθετούσαμε και το θέμα των κάδρων, τα οποία σε αντίθεση με αυτά που κατά καιρούς ακούγονται, δεν είναι φυσικά αναγκαία να τοποθετούνται σε ίσια γραμμή, αλλά και η “άναρχη” τοποθέτησή τους μπορεί να δώσει την αντίστοιχη αρμονία.

Ας μην είμαστε, επομένως, με παρωπίδες. Καλό είναι να έχουμε πολλές προσλαμβάνουσες, να ακούμε πολλές απόψεις και να τις προσαρμόζουμε στο στυλ μας. Στην τέχνη και την διακόσμηση δεν υπάρχουν απόλυτα “πρέπει”, αλλά κάποιες βασικές αρχές. Κάνε το “πρέπει” δικό σου και δημιούργησε!