Ρετρό vs Vintage διακόσμηση - Wall

Αν αναζητήσουμε τη σημασία της λατινικής λέξης «ρετρό», διαπιστώνουμε ότι τη συγκεκριμένη έννοια χρησιμοποιούμε για να δηλώσουμε κάτι το παλιό, το παρωχημένο, αυτό που έχει ξεπεραστεί. Πολλοί τη συγχέουν με τη vintage διακόσμηση, πράγμα που δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο αυτών εννοιών.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ρετρό μπορεί να χαρακτηριστεί ένα αντικείμενο όταν αυτό είναι παλιό, αυτό που λέμε αντίκα, έχει ηλικία τουλάχιστον 100 ετών. Vintage λέγεται αυτό που δεν είναι παλαιότερο από αντίκα αλλά δεν είναι και ηλικιακά κατώτερο από 20 χρόνια. Το ρετρό αντιπροσωπεύει μία άλλη εποχή, μία παλαιότερη κοινωνία και είναι αυτό που είτε πλέον αποτελεί κάτι αναχρονιστικό ή έχει έρθει ξανά στη μόδα.

Αν εστιάσουμε στη γενική εικόνα που δίνει ο κάθε εικόνα, θα συμπεράνουμε ότι το vintage δημιουργεί εικόνες από παλιά αντικείμενα, φορέματα, εξοχή, λουλούδια ενώ βασικά στοιχεία του ρετρό είναι τα γεωμετρικά σχήματα, αντικείμενα μεταλλικά και εμβληματικά. Αντικείμενα μιας εντελώς ξένης και διαφορετικής εποχής που δεν θυμίζουν σε τίποτα το σήμερα.

Όσο περιγράφουμε, επομένως, τις διαφορές, διαπιστώνουμε πόσες περισσότερες είναι οι ομοιότητες. Σαφώς, είμαστε ελεύθεροι να χρησιμοποιούμε τους όρους όπως θέλουμε εμείς, καλό είναι βέβαια να είμαστε προσεκτικοί και να εκφραζόμαστε με τους σωστούς όρους και να προβληματιζόμαστε με αυτούς!

VintageΔιακόσμησηΡετρό